17.5 C
Trbovlje
nedelja, 19. septembra 2021
ZON.siAktualnoBo dočakal obnovo, ali se bo komu zrušil na glavo?

Bo dočakal obnovo, ali se bo komu zrušil na glavo?

"Saj bo kmalu kakšen kos komu padel na glavo ali na avto," se je pridušal občan, ko se je sprehodil mimo spomenika na Trgu revolucije.

In res je videti, da ima spomenik, ki ga z glavne ceste zakrivajo paviljoni, nekaj novih razpok. Še več, že pred dvema letoma so so se slišala opozorila, da se leta 1952 postavljenemu spomeniku ‘življenjska doba’ hitro izteka (Več TUKAJ).

Spomenik boju revirskega proletariata na Trgu revolucije je zavarovan kot memorialna dediščina in je vpisan v seznam enot kulturne dediščine v občini Trbovlje. “Urejanje okolice spomenika je vključeno v letni plan vzdrževanja zelenih površin. Ob rednem spremljanju stanja urejenosti nasada ob spomeniku občinske strokovne službe spremljajo tudi stanje spomenika – betonskega spiralnega podstavka in samega spomenika,” odgovarjajo na občini Trbovlje.

Bo dočakal obnovo?

Pred leti so sanirali površino podstavka – potrebna je bila zamenjava oziroma nadomestitev večjega števila granitnih kock. “V bližnji prihodnosti bomo od Zavoda za varstvo kulturne dediščine RS pridobili kulturno-varstvene pogoje za sanacijo tega spomenika. Če se bo izkazalo za potrebno, bomo manjše razpoke sanirali takoj,” zatrjujejo na občini Trbovlje.

“V primeru, da se bo površina na območju Trga revolucije, kjer trenutno še stojijo paviljoni, urejala, se bo seveda bolj temeljito saniral tudi spomenik. Težko pa je v tem trenutku dajati konkretne informacije, saj so stvari odvisne od tolikih deležnikov in ne samo občine.”

SORODNI ČLANKI:

Pozabljeni spomenik revolucije?

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toliko povpraševanja, da bodo v Zasavju cepili še v soboto in nedeljo

Iz zasavskih cepilnih centrov na pragu tega konca tedna sporočajo, da odpirajo tudi sobotne termine za namen cepljenja, v Zagorju pa bodo cepili celo...