9.8 C
Trbovlje
nedelja, 19. septembra 2021
ZON.siAktualnoAnaliza hrastniške komunale pokazala, kje vse "delajo minus"

Analiza hrastniške komunale pokazala, kje vse “delajo minus”

Hrastniška komunala je leto 2019 zaključila s pozitivno ničlo. V analizi družbe, ki jo je naročila Občina Hrastnik ob preoblikovanju zasebne družbe v javno, so ugotovili, da razen služb za vzdrževanje cest, upravljanje tržnic, oglaševanja in storitve povezane z greznicami  in MKČN, ki so dosegle minimalen pozitiven rezultat, so ostale javne službe poslovale negativno.

Iz zasebne v javno

Najslabše je družba poslovala na področju oskrbe s pitno vodo, kjer so ob koncu leta imeli več kot 17 tisoč evrov minusa. Iz naslova zbiranja komunalnih odpadkov je nastal negativen rezultat dobrih 8 tisoč evrov ter še okoli 6 tisoč evrov minusa iz javne komunalne rabe. »Razlog so predvsem višji stroški poslovanja in prenizke cene storitev, ki ne pokrivajo stroškov« je pokazala analiza, ki so jo pripravili na Inštitutu za javne službe. Negativno poslovanje družbe je rešilo upravljanje stanovanj in tržne dejavnosti.

Občinski svetniki so prikimali predlogu, da se zasebna družba KSP Hrastnik preoblikuje v Javno podjetje Komunala Hrastnik d.o.o..

V praksi to pomeni, da bo komunala odslej lahko javne gospodarske službe opravljala z podelitvijo neposredne koncesije, prav tako pri manjših vzdrževalnih delih na javni infrastrukturi ne bo potrebno javno naročilo s strani občine, obenem pa bodo bolj izkoriščene kapacitete javnega podjetja.

Cilj je predvsem zagotavljanje ustreznega standarda ob upoštevanju gospodarne in učinkovite rabe javnih sredstev ter razvoj javne infrastrukture, je na seji svetnikom pojasnil Tea Primon iz Občine Hrastnik.

Novo podjetje bo zastopal direktor, ki bo izbran na razpisu. Nad njim bo bdel 6-članski nadzorni svet, sestavljen iz predstavnikov ustanovitelja (4) in predstavnikov delavcev (2).

Občina Hrastnik bo od-kupila komunalo              

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toliko povpraševanja, da bodo v Zasavju cepili še v soboto in nedeljo

Iz zasavskih cepilnih centrov na pragu tega konca tedna sporočajo, da odpirajo tudi sobotne termine za namen cepljenja, v Zagorju pa bodo cepili celo...