14.3 C
Trbovlje
ponedeljek, 26. septembra 2022
ZON.siAktualnoAlojz Kovšca v Zagorju: “Zasavje bi s pokrajino lahko postalo tehnološka gonilna...

Alojz Kovšca v Zagorju: “Zasavje bi s pokrajino lahko postalo tehnološka gonilna sila Slovenije”

Zasavje je včeraj obiskal predsednik Državnega sveta  in podpredsednik stranke Konkretno Alojz Kovšca, ki bo na nedeljskih volitvah sodelovala v okviru gibanja Povežimo Slovenijo. Kovšca je med drugim obiskal tudi podjetje JE&GR v Zagorju, kjer ga je sprejel podjetnik in kandidat stranke Povežimo Slovenijo v volilnem okraju Zagorje Primož Jelševar z ekipo. Pridružil se jim je tudi župan občine Zagorje Matjaž Švagan. 

Alojz Kovšca je najprej v spremstvu Gregorja Pajića, kandidata gibanja Povežimo Slovenijo v okraju Trbovlje-Hrastnik, obiskal župana občine Hrastnik Marka Funkla in županjo občine Trbovlje Jasno Gabrič, kjer so se pogovarjali o razvoju občin in celotne zasavske regije, obisk pa je zaključil v Zagorju.

Primož Jelševar je Kovšci predstavil podjetje, ki bo prihodnje leto praznovalo 30-letnico delovanja, in novo zgrajeno halo, v katero so razširili proizvodne kapacitete z novimi stroji ter uredili nekaj pisarn. Kovšca, ki je bil v Državni svet izvoljen kot predstavnik obrtnikov, prav takšna podjetja, kot je JE&GR, označuje kot gonilno silo za tehnološki preboj Zasavja. A po njegovem mnenju bo regija to veliko lažje dosegla, če se bo Slovenija razdelila na pokrajine. 

Pokrajina je temelj, da Zasavje lahko postane gonilna tehnološka sila v državi

“V kolikor bo Zasavje samostojna pokrajina, ki bo vključevala občine od Litije in Šmartnega pri Litiji do Zagorja, Trbovelj in Hrastnika, je to lahko zgodba o uspehu. V teh krajih je živahna gospodarska dejavnost, tudi po opuščanju rudarjenja in proizvodnje električne energije so se kraji pobrali na noge, imajo dobre zasnove in zdrava podjetja, ki so izvozno naravnana. Če to spravimo na raven pokrajine, če velik del sredstev ministrstev preide na raven pokrajine in če bo ta lahko razvila relativno avtonomno razvojno politiko, mislim, da se Zasavju dobro piše in da lahko postane tehnološka gonilna sila v Sloveniji,” je dejal ob robu obiska podjetja JE&GR v Zagorju.  

Jelševar je dodal, da je Zasavje v preteklosti bila močna industrijska regija, a da je gospodarstvo danes visokotehnološko in daje visoko dodano vrednost v primerjavi z drugimi regijami. “Je pa res, da ima regija še veliko potenciala, tudi kar zadeva gospodarstvo. Kot poslanec bi se angažiral pri pridobivanju infrastrukture za podjetja, ne samo cestne, temveč tudi prostorske, kjer bi se lahko podjetja razvijala. Pozdravljam gradnjo ekonomskih con, je pa tudi pomembno, da so te ekonomske cone v bližini avtoceste in menim, da bi k temu država lahko veliko pripomogla. Tudi sam kot poslanec si bom maksimalno prizadeval, da bo država tem podjetjem prijazna,” je poudaril Jelševar.

Po njegovem je za Zasavje tudi bistvenega pomena, da privablja nove kadre. “Ogromno je dnevne migracije, ki ne prispeva k močnemu gospodarstvu niti k reševanju okoljske problematike. Zadnje čase opažam, da se ljudje vračajo iz večjih mest, tudi mi smo zaposlili več mladih, ki imajo tukaj družine in želijo biti v njihovi bližini. To pa je nenazadnje tudi najboljša ekološka in gospodarska promocija Zasavja,” je prepričan kandidat za poslanca Povežimo Slovenijo v volilnem okraju Zagorje ob Savi.

“Čakajo nas težki časi, zato je čas, da se politika začne povezovati”

Kar zadeva samo politično stanje v državi, pa je Kovšca mnenja, da je Slovenija dozorela in da so ljudje dojeli, da tako naprej več ne gre, zato je zadnji čas, da se tudi politika prične povezovati in konkstruktivno sodelovati. “Čakajo nas težki časi, saj zaradi ukrajinske krize gospodarstvo že čuti posledice. Nekatera podjetja imajo velike težave z dobavami materiala, druge s cenami materiala, obeta se nam kriza v oskrbi z energenti in oskrbi s hrano. Ne gre samo za Slovenijo, domine se bodo začele podirati širom sveta. Zaradi ukrajinske in ruske krize v pridelavi hrane, bo velik del arabskega sveta praktično ostal brez dobav žit in ta kriza, ki se bo dogajala tudi zunaj Evrope, bi znala stvari v svetu popolnoma destabilizirati,” je opozoril Kovšca. 

Predsednik Državnega sveta sicer ocenjuje, da je svet zdaj v večji napetosti, kot je bil na višku hladne vojne, in da Slovenija v takih pogojih ne more normalno funkcionirati, če ne bo enotna politika sedla za isto mizo in če se ne bodo na nekem minimumu skupnih nacionalnih interesov začeli dogovarjati brez zmerjanja in nezaupanja ter sabotiranja projektov samo zato, ker jih je predlagal nekdo z druge strani. 

“Ko boste volili, se osredotočite na kandidate, ki jih poznate in imajo rezultate”

“Tega je bilo v Sloveniji dovolj. Nisem naiven, da bi pričakoval, da se bo ta proces zgodil kar tako, ker smo tako predlagali in ker si tega želim. Verjamem pa, da lahko začnemo delati prve korake in vzpostavljati klimo medsebojnega zaupanja, kulture dogovarjanja in da sčasoma lahko priplezamo na zeleno vejo. Dvomim, da bo Slovenija kdaj uspešna država, če ne bomo imeli široke koalicije levih in desnih strank. Mogoče je sobivati in sokreirati politiko tako, da bomo vsi zadovoljni. Dejstvo pa je, da če se bomo še naprej delili in bomo imeli šibke leve ali šibke desne vlade, ne bomo sposobni nekih težkih odločitev, ki pa bodo postavljene pred nas zaradi te svetovne krize,” je poudaril Kovšca, ki upa, da bodo volivke in volivci nagradili povezovalnost, še bolj pa, da bodo stranke, ki pridejo v parlament, to razumele. “V nasprotnem primeru se državi in narodu slabo piše,” je še dejal. 

Na lokalni ravni pa je Jelševar ljudi pozval, naj se ozrejo po tem, kdo kandidira v njihovem lokalnem okolju. “Torej, naj ljudje ne gledajo samo političnih strank in njihovih predsednikov, ki jih vidijo po televiziji, ampak naj se osredotočijo na kandidate, ki jih poznajo in imajo rezultate. Ker tiste boste lahko pocukali za rokav, ko bodo kakšne težave in tisti so vaši predstavniki v parlamentu,” je poudaril Jelševar. 

 

 

Prispevek je oglasno sporočilo. Naročnik oglasa je Konkretno, članica gibanja Povežimo Slovenijo.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljski policisti v soboto, zaradi alkohola, pobrali 3 vozniška dovoljenja

Policisti v Zasavju so v minulem vikendu poleg rednih nalog obravnavali še: PP Zagorje ob Savi: - v petek so obravnavali prometno nesrečo z manjšo materialno...
X