-- OGLAŠEVANJE --

200 let rudarjenja v Hrastniku zaključuje “rudarski koncert”

-- OGLAŠEVANJE --

Leto 2022 je bilo v Hrastniku posebno, ker slavijo 200 let rudarjenja. Rudarska godba Hrastnik, ki je bila ustanovljena leta 1853, še vedno ohranja knapovsko tradicijo in tako kot je že v navadi ob koncu leta organizira tradicionalni novoletni koncert.

“Ljubitelji dobre glasbe ne smejo zamuditi koncerta, saj se bo za vsakogar nekaj našlo. Bolj kot bo polna dvorana, bolj bomo igrali veselo,” pred koncertom sporočajo rudarski godbeniki. Koncert bo na sporedu v nedeljo (jutri), 18. 12, v Športni dvorani Hrastnik. V dvorani poslušalce čaka prava poslastica različnih žanrov, od popa, rocka, božičnih skladb, pa tudi domačih melodij ne bo manjkalo. Za slednje bo poskrbela predvsem skupina Igor in Zlati zvoki.

Snemanje videospota za pesem Adijo knapi

Rudarska godba Hrastnik

Ob 200 letnici rudarjenja v Hrastniku so skupaj s skupino Orlek posneli videospot za priredbo legendarne pesmi Adijo knapi. Celoten projekt je zasnovala in oblikovala Urška Perko, ki je tudi prišla na idejo o projektu. “Zasnova je bila predstavljena upravnemu odboru Rudarske godbe Hrastnik, ki jo je potrdil. Projekt smo predstavili županu, se zmenili s skupino Orlek in dorekli podrobnosti glede snemanja nove skladbe in videospota.”

Snemanje vidospota v Hrastniku

Snemanje je potekalo v hrastniški jami in v bivših rudniških prostorih – mšinhausu in komprehausu. Nekaj kadrov so posneli tudi pri Bastičevem spomeniku dveh rudarjev, v centru Hrastnika in pred vhodom v jamo Ojstro. “Na koncu smo bili vsi precej utrujeni, a veseli, da nam je uspelo zadevo izpeljati v dveh dneh. Celotno ekipo, ki je sodelovala na snemanju je sestavljalo približno 50 ljudi (godbeniki, skupina Orlek, knapi).”

Leto 2023 v barvah častitljivega jubileja

“Naslednje leto godba praznuje 170 let neprekinjenega delovanja. Leto bo pestro, dela bo veliko. Priprave na obletnico se bodo začele v prvem tednu januarja. Vsekakor bomo k sodelovanju povabili tudi druge rudarske godbe, želimo si tudi mednarodnega sodelovanja.” Hrastniški godbeniki imajo v planu tudi obisk pobratene občine Raške in kakšen skupni koncert v Srbiji.

VIDEO: Zgodba rudarja Kandija, ki ga je pred 24-leti v jami zasulo

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Objavljamo seznam lokacij, kjer bodo jutri merili z radarji!

Maraton nadzora hitrosti bo na teh lokacijah potekal jutri, 19. aprila med 6. in 18. uro. Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želijo...
-- OGLAŠEVANJE --