V naših krajih sta 200 let rudarjenja in industrializacija svoj pečat pustila tudi v kulinariki. Vsakdanja prehrana se je prilagajala pomanjkanju sestavin, skromnemu življenju in težaškemu delavniku. A pridne roke delavskih gospodinj so za svoje številčne družine znale pripraviti okusne jedi, ki se jih radi spominjamo še danes. In ravno zato, da ohranjamo našo dediščino, Občina Trbovlje že četrto leto zapored pripravlja kulinarični festival »Iz trbouskiga špajza«.
Kuharske mojstrovine bo ponujalo 7 lokalnih gostinskih ponudnikov. Na skrbno pripravljenih krožnikih bodo jedi, ki so jih jedle generacije pred nami, prav tako pa bodo kuharski mojstri ustvarjali tudi njihove izvirne prilagoditve in posodobitve. Za vsak okus se bo našlo kaj. Mogoče vas premami fižolova župa z vaseršpocli, grincajg iz guveje župe, bučn štrudl, krumpantoč, kurji ajmuht, pečene šnite ali katera druga dobrota iz menijev, ki bodo pri sodelujočih gostinskih ponudniki na voljo od 23. septembra do 2. oktobra.
Takole so v povabilo zapisali na Občini Trbovlje: “Našo kulinariko odlikuje varčna in enostavna priprava, z malce domišljije, pa lahko vsako jed spremenimo v edinstven in sodoben obrok. Kuharji in kuharice že pripravljajo sestavine po svojih špajzih, piskri, rene in talarji v kuhnah so že pripravljeni.”