1.1 C
Trbovlje
četrtek, 9. februarja 2023
ZON.siAktualnoUničujejo prostor za brezplačno hrano

Uničujejo prostor za brezplačno hrano

Telefonska govorilnica v Zagorju je postala prostor za izmenjavo brezplačne hrane. Ideja, realizirana s strani anonimnih občanov je požela velik aplavz. Žal pa so se našli tudi zlobneži, ki prostor uničujejo.  

Na portalu ZON.si smo pred dnevi izvedeli za projekt, ki sledi svetovni zamisli Food is free.  V Zagorju gre za akcijo občanov, ki so v staro telefonsko govorilnico prinesli hrano, nanjo napisali navodila in akcija je stekla.

Več kot 18.000 ogledov na FB je imel naš članek, zgodba pa je tako zanimiva, da jo bo danes objavil tudi Radio Center. Žal pa je zanimiva tudi nepridipravom, ki so, kot je zapisala naša bralka – plakat prestavili, da se ga skoraj ne vidi, polica v govorilnici pa je bila vržena po tleh. ‘Fušarija, objestnost ali le žlehtnoba´je še dodala.

zagorje

Organizatorji se ne želijo izpostavljati, so pa zapisali, zakaj sploh takšna ideja in kaj je njen namen. ‘Živimo v dobi izobilja, vendar pa so dobrine neenakomerno porazdeljene. Količina hrane, ki dnevno pristane v smeteh je ogromna, ter daje velik črn madež sodobni zahodni civilizaciji in obstoječemu načinu proizvodnje in potrošnje. Projekt prosta hrana pomeni alternativni pretok hrane med ljudmi. Tu ne veljajo zakoni klasičnega trgovanja, preračunljivosti. Daš, česar imaš preveč in vzameš kar rabiš in takšne izmenjave so nekaj najbolj naravnega, dokler vanje ne vstopi želja po dobičku . Z akcijo smo tudi želeli sporočiti, da so menjave, ki pomenijo alternativo kapitalistični preračunljivosti in »supermarket ideologijam« možne , če ljudje aktivno pristopijo k drugačnemu načinu delovanja. S projektom prosta hrana tako želimo utrjevati drugačne odnose med ljudmi, odnose, ki temeljijo na vrednotah solidarnosti, nepreračunljivosti, vzajemnosti in zaupanja.’

Kako se je zgodba sploh začela?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Tomaž Berginc: Kljub vsem izzivom lanskega leta smo podirali rekorde

Rekordna prodaja, številke pa že tako daleč, da ciljno ravnino 200 milijonskega mejnika praktično vidijo v daljavi. Zaradi nadpovprečnega uspeha, ki ga Tomaž Berginc,...
X