28.9 C
Trbovlje
sreda, 16. junija 2021
ZON.siAktualnoJedli so, kar je bilo na voljo v "špajzu"

Jedli so, kar je bilo na voljo v “špajzu”

Deset trboveljskih gostincev bo od petka do petka pripravljalo domače zasavske jedi, ki so jih lahko obarvali po svoje. Trbouski špajz so poimenovali festival, ki se bo začel v petek, 24. maja 2019.

Vsak dan lahko drugam

Od knapovskega golaža, do tipične rudarske južne, nabodala na šmornu, purfl pice, zajčkove roladice, kuolm sladoleda, pipčov na drobtinah, perkmandeljcem do svinjske žulce. To je le nekaj zasavskih jedi, ki jih bodo pripravljali od petka, 24. maja do petka 31. maja 2019. Predstavnica OZS Trbovlje Teja Urbanija pojasni, da bodo gostinci vsak dan bodo ponudili menije ali posamezne jedi, ki vas bodo spominjale na Zasavje nekoč.

Industrijska dediščina je močno vplivala na življenje v Zasavju, nam projekt predstavi vodja le tega na Občini Trbovlje Zvezdana Lamovšek. Tako je tudi hrana, ki izvira iz časa razcveta zasavske industrije velik del lokalne nostalgije.

Zakaj “Trbouski špajz”

Ko smo se pogovarjali z rudarji, pravi naša sogovornica, so jedli, kar je bilo na voljo, v “špajzu”. In v službo je za malico rudar vzel, kar je bilo v domačem “špajzu”. Seveda bile pa so preproste in hitro pripravljene jedi.

Lokalni kuharji so bili pri izbiri jedi in oblikovanju le teh s svojim pečatem prosti, doda Lamovškova in pojasni, da so iskali pač tisto, v čemer so v določenem lokalu najboljši. In čeprav bo festivala zadnji dan v maju konec, upajo, da bodo vsaj določene jedi na zasavskih jedilnikih ostale še dlje in jih bo moč ponuditi turistom, ki bodo v Trbovljah.

Vsi, ki se boste odpravili na pokušino zasavskih jedi, boste dobili tudi vstopnico, te pa se bodo ob koncu projekta preštele in bo jasno, kje se je jedlo najbolj “trbousko”.

Kot pravi Lamovškova, bo višek in tudi uvod v festival Grenadirmarš v trboveljskem mestnem parku v soboto ob 17. uri, kjer se bo prav tako dobro jedlo in pilo, a tam le tipično zasavsko pripravljen krompir.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Odprto cepljenje tudi v Zagorju

Zdravstveni dom Zagorje bo v soboto, 19. junija, organiziral še eno odprto cepljenje proti covid-19, na katerega lahko pridejo nenaročeni občani. Cepljenje bo potekalo...