-- OGLAŠEVANJE --

Glasba ni tekmovanje, bolj preizkušnja najboljših.

-- OGLAŠEVANJE --

Letošnje leto je za hrastniško glasbeno šolo jubilejno. Majhna, a uspešna šola je začela s svojim poslanstvom izobraževanja mladih leta 1953. Osrednja slovesnost ob jubileju je potekala 12. maja, ko so v hrastniškem delavskem domu pripravili koncert, kjer so se predstavili najboljši glasbeniki hrastniške šole: učenke baleta in sodobnega plesa, Orffova skupina ter komorna skupina harmonik s svojimi učitelji.

Ob jubileju smo se pogovarjali s profesorico Polono Kovač, ki je ponosna na uspešno petintridesetletno delo v šoli, od tega je dvajset let ravnateljica. Njen predhodnik je bil Franc Okorn, ki je bil ambiciozen človek in za šolo vzorno skrbel. Njemu je tudi uspelo pridobiti današnje prostore. V isti stavbi je bila nekoč tedanja Osnovna šola Ivana Cankarja, ki pa ni bila edini uporabnik. Leta 1973 so se glasbeniki vanjo vselili, 5 let kasneje pa prostore adaptirali in uradno namenili za glasbeno šolo. Takrat so nakupili tudi glasbila in resno pričeli z delom.

“Po izselitvi Centra za socialno delo smo pridobili dodatni prostor. To nam je leta 2004 omogočilo, da smo dobili lastno dvorano za nastope, kar je za nas zelo pomembno.”

“V časi vselitve smo bili, tako kot danes majhna šola, pa je pridobitev lastnih prostorov bil velik uspeh. Edino v sprednjem delu kleti, kjer je posebni vhod, ima še vedno svoje prostore Kolesarsko društvo Hrastnik. S člani društva se odlično razumemo, ” nam je razložila ravnateljica Polona Kovač.

Glasba je v Hrastniku že dolgo doma, če pomislimo samo na rudarsko godbo, ki letos prav tako slavi izjemno visoki jubilej.

“Nekoč so kapelniki in instrumentalisti izhajali večinoma iz vojaških orkestrov. Vodje orkestrov so se vozili iz Ljubljane. Godbe so imele veliko podporo okolja, večjo kot danes. Tudi številčnost glasbenikov je bila veliko večja kot v današnjih časih. Glasbeniki so se veliko učili sami in študij glasbenika ni bil in tudi danes ni enostaven. Veliko je dela in odrekanja.”

Nekateri vaši učenci že aktivno igrajo v godbi?

“Naši sedanji in bivši učenci, ki sodelujejo v godbi, vedo, da je delo v orkestru drugačno kot v šoli. V godbo se kot šola ne moremo vključiti. Program pihalnih orkestrov je zahteven, potrebno je res veliko vadbe. Zato se v orkester vključujejo le najboljši učenci. Tudi drugi imajo odlične možnosti za uveljavljanje – v različnih ansamblih, v vrtcih, šolah … “

Kako pa je s plesom na glasbeni šoli?

“V kroniki sem prebrala, da se je v šolskem letu 1969/70 v Hrastniku začel pouk baleta v prostorih TVD Partizan, ki pa zaradi slabih pogojev ni trajal dolgo.

K nam se že osemintrideset let iz Ljubljane vozi poklicna baletka. Največ interesa je za balet, naše učenke nastopajo med drugim tudi na mednarodnem scenskem festivalu Rdeči revirji, ki je bil pred dvajsetimi leti ustanovljen kot festival sodobnega plesa. 

Moram pohvaliti vztrajnost in voljo naših baletk. Priljubljen je tudi sodobni ples, kjer se telo “razpleše”. Lahko bi rekli, da je tudi telo svojevrsten instrument.

Priporočljiva starost za vpis v plesno pripravnico, kot pravi ravnateljica, je od 6 do 8 let. V skupini učenci skozi igro pridobivajo plesno-gibne sposobnosti, ter raziskujejo možnosti izraza telesa, drže telesa, osnovnih korakov in gibanja v prostoru.”

Imate veliko nastopov, tekmovanj …

“Sodelujemo v aktivu zasavskih glasbenih šol, kjer vsako šolsko leto prirejamo posebna srečanja oziroma revije, na katerih se predstavljajo uspešnejši učenci, komorne skupine ter plesni oddelek. Novembra lani je bila pri nas 40. instrumentalna revija glasbenih šol, kjer so sodelovale komorne skupine glasbenih šol Litija-Šmartno, Trbovlje, Hrastnik Laško-Radeče in Zagorje ob Savi. Z vsemi šolami tudi sicer sodelujmo na vseh področjih.

Poleg rednih nastopov v šoli sodelujemo tudi na občinskih in drugih prireditvah. Včasih je kar težko ustreči vsem. Učenci zelo radi nastopajo in pokažejo svoje znanje. Vsak nastop zahteva veliko priprav, če pa se slučajno zgodi tudi kakšna napaka, se zavedamo dejstva, da se na napakah učimo.

Glasba ni tekmovanje, bolj preizkušnja najboljših. Priznanja so nagrada za trdo delo. Do danes se je na naši šoli nabralo veliko lepih uspehov, na katere smo ponosni.”

Učitelji pripravljajo s svojim oddelkom posebne nastope za starše, kjer naj bi se vsak učenec predstavil vsaj dvakrat letno.

Verjetno so posamezni instrumenti bolj priljubljeni od drugih?

Priznanje ob obletnici, foto B. Klančar.

“Med učenci je popularen klavir, tudi kitara. Poleg tega je velik interes za ples, kjer je trenutno vpisanih preko 50 učencev. 

Število učencev v dobrih treh desetletjih mojega  dela na šoli se je nekoliko zmanjšalo, predvsem  zaradi manjšega števila otrok v generacijah. Žal se to najbolj pozna pri pihalih in trobilih, prav te instrumentaliste namreč  potrebujejo pri obeh pihalnih godbah v kraju. Zato v tem pogledu sodelujemo z obema godbama na motivaciji tovrstnih bodočih glasbenikov. V predmetniku imamo tudi ljudska glasbila – citre, ki jih je poučevala Cita Galič, a je žal manj zanimanja, v porastu pa je zanimanje za diatonično harmoniko.”

Načrtujete tudi kaj novega?

“Želimo razširiti program petja, za bodoče pevce ljubiteljskih zborov. Vpis bo za odrasle, ko so glasovi že formirani. Tudi naši učenci se bodo po končani šoli lahko vključili v šolo petja. V naslednjih letih načrtujemo še jazz program, v okviru glasbenega izobraževanja. Tudi zato je potreben dober pedagog, ki zna motivirati in navdušiti. Vemo pa, da je dobrega pedagoga težko dobiti in obdržati.”

Pester program vseh instrumentov letos obiskuje 160 učencev, za katere skrbi dvajset zaposlenih, večina njih zaradi specifičnosti dela poučuje na več šolah.

Zaključna prireditev z glasbenim programom, s podelitvijo priznanj Zlati ključ najboljšim učencem, pohval in letnih spričeval bo v petek, 23. junija 2023, ob 17. uri v dvorani glasbene šole. Ravnateljica z zadovoljstvom poudarja, da bo letos podeljenih kar šest zlatih priznanj.

Za naslednje šolsko leto je še nekaj prostih mest, zato se do konca šolskega leta še lahko prijavijo učenci, ki jim je glasba pri srcu, želijo razvijati posluh, delati na področju glasbe ali za splošno kulturo in si s tem obogatiti življenje.

Glasbene šole: v Zagorje bi prišli še od drugod, pri sosedih se za vpis trudijo tudi jeseni

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Radeče: Od vitezov, splavarske gostilne, do vožnje po Savi

Splavarjenje kot etnološka-turistična prireditev je bila izvedena prvič leta 1998 na pobudo Cveta Gerčerja, že nekaj let za zatem (l. 2001) pa je splav...
-- OGLAŠEVANJE --