-- OGLAŠEVANJE --

Bog in zvezde v Trbovljah

-- OGLAŠEVANJE --

KOLUMNA

Zopet se ustavljam v Trbovljah. Po tistih grafitih in anonimkah še vedno vlečem vzporednice s popularno kulturo. Trboveljska oblast je tako popularno stereotipna, da zna redefinirati pojem stereotipa. Politiko gradi na fototerminih, skakljanjem za predsednikom vlade, lepih oblekah in praznih besedah v mikrofon.

Še je bog v Trbovljah. Ali vsaj božji kompleks.

Nič novega, tudi zato je opozicija, ki nenehno motri in preizprašuje poteze oblasti nujna v vsakem odnosu oblast-civilna družba. Zato pozdravljam oblikovanje FB skupin zasavskih  pobud in vprašanj županom. V okviru teh nas je trboveljska občina pred kratkim blagoslovila z odgovori županje. Še je bog v Trbovljah. Ali vsaj božji kompleks.  

V odgovoru županje na vprašanje, kdaj se bo začel uresničevati predvolilni program, me vsekakor preseneča tako odkrito nonšalanten odnos do lokalne civilne družbe. Ne samo prisvajanje projektov in idej, ki se zdijo popularne in skorajšnje obljube nebes – odgovoriti zainteresirani javnosti, da si bo o realizaciji predvolilnega programa lahko ustvarila mnenje glede na kljukice v razpredelnici, ki bo očitno v posebni izdaji izšla vsak konec leta, je pač najmanj ignorantsko. Kaj te briga, odpri nabiralnik konec leta in preštej kljukice. Iz odgovorov je jasno-ta oblast ne prenese opozicije, ali pa svoje ne-vloge ne zna ali ne zmore upravičiti in argumentirati. Oblast, ki svojega položaja ne zmore upravičiti, bi morala odstopiti.

Naša oblast ima pač kompleks omnipotence-vse vidi in vse ve.

Ve, kako voditi javne zavode vseh profilov,  področij, ki zahtevajo strokovni pristop bi se lotevala politično, spozna se na vodovode, kulturno dediščino, fotošop, ima umetniški občutek za strateške postavitve na fototerminih. Opravičilo za to najde v argumentu moči in oblasti, povsem pa zataji v realizaciji idej, ki jih je, brez domišljije, pobrala od nekje druge. Brez aktivne civilne družbe pogori na celi črti in nihče ne bo nasedel obkljukanim projektom.

Občina želi vzpostaviti coworking prostor. A ne vedo, da ta že obstaja v Trbovljah od leta 2012?

Ker pada na buzzwordse, ki jih razume brez vsebine, si občina »želi v prihodnje v enem izmed opuščenih objektov vzpostaviti center kreativnih industrij s prilagojenimi poslovnimi prostori za mlade kreativne posameznike in skupine – coworking«. Realnost kliče: coworking prostor v Zasavju obstaja od l. 2012 in je povezan s coworking prostori po vsej Sloveniji in tudi EU, center kreativnih industrij pa se s formiranjem partnerske mreže v zametkih tudi že vzpostavlja. Ideja ni bila pobrana nekje z interneta, ker se pač fino sliši, ampak sloni na študijah primerov dobre prakse iz tujine, razumevanja tokov sodobne družbe, načinov so-bivanja in spremenjenih delovnih pogojev. Kar je še najpomembnejše: nastal je kot odgovor na zaznavanje realnih potreb skupnosti, ki si je svojo težavo soočanja z nestanovitnostjo trga dela in potrebo po sodelovanju ljudi različnih profilov odločila realno in kreativno razrešiti. Nastala je iz nič »bottom up« in ne zato, ker fino pade čez razpisne pogoje za milijonska sredstva. Zato funkcionira in zato so podjetniški inkubatorji, nastali kot produkt razvojnih agencij, občin in potrebnih kljukic v razpisih, prazni.  Ker je takšno mišljenje na povsem drugi frekvenci,  je občina v »svojo« idejo o kreativnem centru v Trbovljah »pozabila« vključiti skupino ljudi, strokovnjakov s področja ustvarjalnosti, ki med drugim sodelujejo pri formiranju nacionalne strategije kreativnih industrij – ki na tako kompleksnem projektu dela že nekaj let. Oblast civilno družbo očitno razume kot konkurenco. Prisvajanje projektov, idej in zbiranje točk na visokoletečih obljubah je po svoje samo znak pomanjkanja sodelovalnega duha in neopravilnosti.

Podoben scenarij se odvija s stavbo bivše Mehanike, ki je v lasti občine. Kolikor mi je znano, z Mehaniko po mesecih javnih obljubljanj še vedno ni nič. Ponudili so jo, dali je niso. Mogoče smo preveč popularno kritični-navadili smo se namreč hitre akcije. Da se stvari čimprej realizirajo. 

Oblast je postala del problema in ne rešitve. Dobro, da se aktivne skupine takšnim iluzijam lahko samo nasmehnejo. Imajo nekaj, kar oblast nima. Realizacijski potencial. So del rešitve in slutim, da se oblast tega še predobro zaveda.

Avtor: Snaša Klančar

Kolumna izraža mnenje in videnje avtorja, ki je v zakonskih mejah pri pisanju kolumne svoboden. Kolumna ne odraža mnenja uredništva.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Zapora ceste zaradi sečnje dreves

Od 22.4.2024 do 26.4.2024, med 8.00 in 13.00 uro ter med 14.30 in 17.00 uro bo na lokalni cesti Slap-Jevnica-Kresnice-Litija, na odseku med Litijo...
-- OGLAŠEVANJE --