5.4 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.siAktualnoŠolske potrebščine iz občinskih proračunov

Šolske potrebščine iz občinskih proračunov

Šolske potrebščine, ki jih otroci potrebujejo vsako leto so mnogokrat obremenjujoč strošek za starše. V vseh treh občinah pa je na voljo tudi pomoč.

V Hrastniku vse postopke vodi CSD

Hrastniška občina vsako leto v maju objavi razpis za dodelitev pomoči pri nakupu šolskih potrebščin. Ves postopek in dodeljevanje vodi Center za socialno delo Hrastnik. »Ravno v tem trenutku starši, ki jim je bila dodeljena pomoč, prihajajo po naročilnice, ki jih lahko unovčijo v katerikoli knjigarni. Za to obliko pomoči je zaprosilo 74 družin. Pomoč pa bo prejelo 100 otrok« nam pojasni direktorica CSD Hrastnik Mirjana Kellner. Višina pomoči je enotna za vse prosilce in znaša 120 evrov, Občina Hrastnik je za pomoč šolajočim otrokom namenila 12.000 evrov.

Pomoč nudijo tudi humanitarne organizacije in posameznike, v letošnjem šolskem letu bo pomoč v obliki šolskih potrebščin prejelo okoli 160 otrok, ocenjuje Kellnerjeva in dodaja: »v kolikor se bo pojavila še kakšna akcija, pa morda še več.« 

35 evrov za nakup delovnih zvezkov

Na trboveljskem Centru razdeljevanja ali dodeljevanja takšne namenske pomoči nimajo, se pa vsaki najtežji situaciji posvetijo individualno in iščejo rešitev za posamezne primere tudi v sodelovanju s humanitarnimi organizacijami, podjetji in posamezniki. Vršilec dolžnosti direktorja CSD Trbovlje Rok Zupanc predlaga, da tisti, ki jim »otroški dodatek, kot primarni vir za nakup šolskih potrebščin, ne zadostuje za nakup le-teh, zaprosijo za pomoč pri Območnem združenju Rdečega Križa v Trbovljah.«. Slednjemu je Občina Trbovlje namenila 4.000 evrov, ki jih razdeljujejo med prosilce, ki so že vpisani v njihovo bazo in prejemajo pomoč. Vrednost bona v višini 35 evrov je namenjen izključno nakupu delovnih zvezkov.

Trboveljskemu Karitasu je včeraj 50 paketov šolskih potrebščin predala tudi svetniška skupina SDS, ki se vsako leto spomni na učence in dijake iz socialno ogroženih družin.

V Zagorju bon in šolske potrebščine

Podobno kot pri sosedih, bo tudi Občina Zagorje ob Savi dodelila namenska proračunska sredstva Rdečemu križu. 5.000 evrov bodo razdelili med 100 otrok. Obenem pa lahko družine dobijo tudi šolske potrebščine, za katere je letos namenjenih 2.000 evrov. Sredstva OZRK Zagorje so namenjena osnovnošolcem, medtem ko srednješolcem pomaga Karitas.

CSD Zagorje pa se ravno tako vključuje v reševanje težav, je povedala direktorica Tadeja Nimac: »Ne vodimo evidence izrednih denarnih socialnih pomoči (IDSP) po namenu porabe, ocenjujemo, da je bilo letos oddanih in odobrenih okvirno 10 vlog za šolske potrebščine. Ti upravičenci so bile družine, ki minimalno presegajo mejo socialne varnosti in nimajo odločbe za redno DSP, s katero bi lahko uveljavljali bone za nakup šolskih potrebščin pri RK in Karitas.« Na zagorskem CSD so se poenotili z omenjenima organizacijama in dodeljujejo pomoč v višini 50 evrov za otroka.

Avtor: VSB

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...