Vrtec na Dobovcu bodo zaprli

0
186

Vrtec na Dobovcu bo prihodnje leto zaprt, saj se ni vpisalo niti 10 otrok. Starši bodo morali svoje otroke voziti v druge enote Vrtca Trbovlje.

 

Občina se je odločila za zaprtje (vsaj začasno) enote na Dobovcu.
Občina se je odločila za zaprtje (vsaj začasno) enote na Dobovcu.

V krajevni skupnosti Dobovec globoko razočarani in ogorčeni nad enostransko potezo občine Trbovlje. »Izguba vrtca na Dobovcu je po moji oceni zelo velika, še večja, kot bi bila izguba šole,« meni predsednik KS Dobovec Marjan Jamšek. »Kar se racionalnosti tiče, smo že leta opozarjali na razkošno gretje stavbe vrtca, ki je brez avtomatizacije, tako da se kuri cele dneve, tudi ob koncih tedna. Problem pa občina vidi v vpisanem otroku manj,« opozarja Jamšek.

 

Občina postavila pogoj: 10 otrok

 

Na občini Trbovlje odgovarjajo, da so že lansko pomlad predstavnike KS Dobovec seznanili, da bo oddelek v šolskem letu 2016/17 deloval le pod pogojem, da bo vpisanih najmanj 10 otrok, čeprav bi ta številka glede na pravilnik morala znašati vsaj 14 otrok. Hkrati je bil predlog predstavnikov KS Dobovec, da naj občina zagotovi delovanje oddelka vsaj še v letošnjem šolskem letu, sami pa bodo tako imeli več kot leto dni časa, da najdejo druge oblike varstva za primer, če oddelek Metuljček na Dobovcu začasno preneha delovati. »Lani smo se na Dobovcu res že dogovarjali z zasebnim vrtcem, a ker je kazalo, da vrtca občina ne bo zaprla, se nismo dogovarjali dalje,« pa pravi Jamšek.

 

Gordana Vranešič
Gordana Vranešič

Enota vrtca na Dobovcu bo prihodnje šolsko leto v mirovanju oziroma bo začasno preseljena v dolino,  saj je vpisanih le 7 otrok, a to se je dogajalo tudi že v preteklih letih, je povedala ravnateljica Vrtca Trbovlje Gordana Vranešič. Starši bodo imeli možnost, da svoje otroke vključijo v eno izmed enot Vrtca Trbovlje v mestu. Po besedah Vranešičeve možnosti, da bi starši iz mesta svoje otroke vključili v enoto na Dobovcu, ni želel izkoristiti nihče, praznih mest tako niso mogli zapolniti.

 

Enoto preselili v Hohkrautovo šolo

 

Starši otrpikapolonica 2014_4ok, vključenih v oddelek vrtca na Dobovcu, plačujejo za vrtec toliko, kot starši otrok v mestu, za občino, ki krije razliko do polne cene vrtca, pa je to velik strošek, glede na to, da je sicer v en oddelek vključenih do 24 otrok. »S tako malo vključenimi otroki ne pokrijemo niti osnovnih stroškov, tudi za zaposlenega ne, kaj šele za stroške ogrevanja, vzdrževanja, prevoza. Za Vrtec Trbovlje je ohranjati oddelek s tako malo vpisanimi otroki organizacijsko težko, saj imamo zaposleno le eno osebo, ki jo moramo nadomestiti v primeru, ko je odstotna z dela,« je pojasnila Vranešičeva.

 

Vrtec Trbovlje bo tako v novem šolskem letu prvič odprl oddelek za 24 otrok v podružnični šoli Alojza Hohkrauta. Investicij v prostore ne bo, pravi Vranešičeva, igralnico bodo delno opremili z opremo iz oddelka na Dobovcu, nekaj pohištva bodo dokupili, a ga bodo lahko kasneje uporabili v drugih oddelkih.

 

PUSTI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here