5.4 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.si1+1=2Ko železni mož postane še evropski prvak

Ko železni mož postane še evropski prvak

Začelo se je z eno tekmo na leto in prvim osvojenim naslovom Ironman. Sedaj se udeležuje od 5 pa tudi do 8 tekem na leto. Z osvojenim nazivom v triatlonu sledi nov cilj - olimpijske igre.

Denis Šketako je preprost 27-letni fant iz Frtice, naselja med Hrastnikom in Dolom, sicer pa najboljši triatlonec v Sloveniji in tudi edini Slovenec v triatlonski zvezi z zlatim odličjem iz evropskih prvenstev. Pa se tukaj še ne konča – je tudi prvi Slovenec, ki je IRONMAN distance (long distance) opravil pod magično mejo 8 ur in prvi Zasavc z osvojenim Ironman naslovom. 
Začelo se je z Ironman tekmovanjem. Kako to?
To vprašanje se pojavi velikokrat tudi pri meni (smeh). Do odgovora nikoli ne pridem.

Njegova športna kariera se je šele prav začela.
Njegova športna kariera se je šele prav začela.

Si do tega trenutka dosegel vse, kar si si zadal?
Končno lahko rečem, da se je moja športna pot začela. Trenirati sem začel šele leta 2011. Sedaj, ko sem evropski prvak mi je seveda cilj položaj braniti tudi v prihodnje. Vsekakor pa sem sam sebi zadal visoke cilje. Sem trmast, kritičen do sebe in to me vedno, ko sem nekje dober, postavi na realna tla.

“Zmagovalec ni tisti, ki zmaga ampak tisti, ki se še naprej bori.”

Kaj so tvoje želje, cilji?

V tujini vedno pogreša zasavski hribovit teren.
V tujini vedno pogreša zasavski hribovit teren.

Moja največja želja je, da bi celotno Slovenijo seznanil, da na tem planetu obstaja šport, ki je trenutno v največjem razvoju. Šport, kjer razgibaš dobesedno celo telo (smeh). Poleg tega želim postati še svetovni prvak in osvojiti še kakšno celinsko prvenstvo. Zato vsako leto, vsako tekmovalno sezono grem korak za korakom.

“Ta šport obožujem.”

Najšibkejša disciplina za Denisa je plavanje, zato so postali vsakodnevni plavalni treningi stalnica.
Najšibkejša disciplina za Denisa je plavanje, zato so postali vsakodnevni plavalni treningi stalnica.

Običajno so športniki pri določenih letih “stari”, čeprav so v nekem splošnem smislu še mladi?
Pri mojem športu se leta za doseganje vidnejših rezultatov premaknejo navzgor. Pravijo tako, da najboljša triatlonska leta pridejo po 30. letu in trajajo vse do 40. leta. Moja so prišla že pri 27. letu in želim, da bi bil v tem športu čim dlje časa. Ta šport obožujem in upam, da se bom čim bolje izogibal poškodbam v moji športni karieri. Sem pa mnenja, da vsak posameznik, če dobro posluša svoje telo, lahko trenira toliko časa, kolikor mu telo dovoli. Pri našem športu v rekreativnem svetu na cilj prihajajo moški in ženske, ki imajo krepko čez 75 let. To je res neverjetno! Tako, da smo tudi takrat še vedno “mladi” za ta šport (smeh).

denis sketako 2016 (19)Je naslov evropskega prvaka pričakovan ali veliko presenečenje?
Še vedno ni bilo dovolj časa, da bi se sam s seboj pogovoril, da sem pred kratkim postal prvak Evrope. Ja, to je presenečenje. Nekaj novega, nepričakovanega postati pri 27. letu že prvak v dolgem triatlonu. Presenečen je bil tudi sam predsednik evropske triatlonske zveze Renato Bertrandi.

Sicer pa Denis, Hrastničan, mladenič – lahko pričakujemo tudi poroko, otroke?

Da bi naredil en triatlonski baby booomm (smeh).

Ob strani mu stoji cela družina, tudi brat Sebastjan (na sliki).

Z mojo partnerico Mašo še nisva z mislimi tako daleč. Pri tem športu je veliko odrekanja, časa, discipline, poleg tega si želim športno zaposlitev, kjer ne bom odvisen od nagrad in sponzorjev. Ko to dosežem, sem trdno prepričan, da bomo naredili še kakšno fešto (smeh).

“Hribe izkoriščam, da sem močan, ravnine da sem hiter.”

Kje v Zasavju najraje treniraš (kakšna posebna proga, lokacija)?

Pred domačo hišo.
Pred domačo hišo.

Vsem, ki živite v Zasavju bi poudaril, da moramo izkoriščati hribe. Ko sem bil pred kratkimi v ZDA sem to pogrešal, zaradi neskončne ravnine in tudi moj trening tam ni bil na pravem nivoju. Torej res najraje treniram v našem prelepem Zasavju. Imamo vse pogoje, da postanemo uspešni športniki. Če je nekoč za Zasavje veljalo, da je močno po industriji, sedaj opažam, da smo močni tudi v športu.

Misel po tekmi: “Če imam po tekmi naslednji dan pri normalni hoji probleme (musklfibr) pomeni, da sem dal vse od sebe pa četudi bi prečkal ciljno črto zadnji. Če se mi to ne naredi sem razočaran.”

Koliko ironmanov imaš v žepu, koliko jih še želiš?
Ko sem postal prvi zasavski IRONMAN in tudi prvič Ironman sem bil mnenja, da na leto narediš le eno tekmo. Takrat po tekmi nisem mogel narediti niti enega normalnega koraka (smeh). Sedaj, ko sem bolje pripravljen delam na leto od 5 do 8 tekem in ironman nazivov niti ne štejem več. Bistvo je, da izboljšam svojo pripravljenost.

denis sketako 2016 (2)
Denis se trudi, da bi svoje podpornike in sledilce redno obveščal o vsem, kar se dogaja.

Več o Denisovih tekmah najdete na spletni strani www.denissketako.com

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...