2.6 C
Trbovlje
sobota, 26. novembra 2022
ZON.siAktualnoJelševar: Naredimo nekaj za žive

Jelševar: Naredimo nekaj za žive

Tudi letos bo v Zagorju in Trbovljah potekala dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov. Iz letošnje akcije je izpadel Hrastnik, ker po besedah organizatorja niso našli lokalne organizacije, ki bi bila sposobna izvesti akcijo.

Kje jih boste srečali?

"Bistvo projekta je osveščanje o prekomernem okraševanju grobov ob 1. novembru ter namesto kupov sveč in rož delček sredstev preusmeriti v dobrodelne namene. Svečke na grobu so spomin na naše najdražje. Tega se dobro zavedamo, zato z akcijo ne želimo rušiti tradicije. Vendar ne okrnimo tega spomina s pretiravanjem. Svojih pokojnih se spomnimo vsak dan in s sodelovanjem v akciji Manj svečk za manj grobov naredimo nekaj dobrega za žive," je dejal koordinator akcije v Zagorju ob Savi Primož Jelševar.

Če bi radi prispevali kakšen evro, to lahko storite na stojnicah: v petek 31. oktobra bo zbiranje prispevkov na pokopališčih v Zagorju in na Izlakah, v soboto, 1. novembra, pa bodo zbirali prispevke na vseh pokopališčih v občini Zagorje ob Savi.

V Trbovljah boste lahko v akciji sodelovali od četrtka, 30. oktobra, do sobote, 1. novembra, na glavnem pokopališču v Gabrskem.

Sredstva za nakup inkubatorja 

Vsa zbrana sredstva bodo podarili istemu prejemniku kot lansko leto, Splošni bolnici Trbovlje, za sofinanciranje nakupa inkubatorja za novorojenčke. "Gre za napravo, ki je za novorojenčke, ki se rodijo kot nedonošenčki, nujno potrebna. Žal, največja zasavska zdravstvena ustanova naprave, vredne približno 30 tisoč evrov, zaenkrat še nima," nam je dejal Jelševar in dodal, da je letos prvič mogoče darovati tudi sredstva prek spletne strani zaokroži.si.

Glede na odzive preteklih let, organizatorji upajo, da "bodo Zasavci tudi tokrat stopili skupaj za boljšo prihodnost."

Novi prostovoljci vedno dobrodošli

Projekt, v katerega se vsako leto vključi več kot 200 prostovoljcev in več kot 60 organizacij so v Zagorju prvič izpeljali leta 2009. V petih akcijah so v celi Sloveniji zbrali več kot 50 tisoč evrov. Letos je k sodelovanju pristopilo še devet slovenskih občin. Poleg Zagorja in Trbovelj še Sevnica, Ribnica, Domžale, Tolmin, Naklo, Grosuplje in Ljubljana.

Vsaka organizacija zbira donacije za pomoč ljudem v svoji občini. Vsi bodo zbrana sredstva namenili za reševanje človeških življenj. Iz tu izvira tudi ime in ideja akcije –  Kupite svečko manj in darujte za reševanje življenj. Organizatorji pa bodo veseli vsakega novega prostovoljca, ki bo svoj čas daroval za dober namen.

Avtor: LC

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Kaj vse Zasavje ponuja mladim: Stand up večer, kvizi, uporabne delavnice, vaje z bendom …

V mladinskih centrih po Zasavju se vedno nekaj dogaja. Ta vikend vabijo na različne dogodke, ki se začnejo danes. V Zagorju so tovrstni dogodki vedno...
X