12.6 C
Trbovlje
sobota, 1. aprila 2023
ZON.si1+1=2“Iz leta v leto se potrjuje, da imamo v Zasavju krasno mladino.”

“Iz leta v leto se potrjuje, da imamo v Zasavju krasno mladino.”

Mama, žena, babica in tudi še hčerka. Čeprav velik del svojega časa namenja ravnateljevanju na Srednji tehniški in poklicni šoli. In, da to kar dela, zelo rada dela, je več kot očitno. Po 17 letih pilotiranja trboveljske tehniške in poklicne šole Marjetka Bizjak še vedno verjame isto kot takrat, ko je začela. Na takšnem delovnem mestu imaš vpliv in možnost, da stvari spremeniš na bolje, da pomagaš drugim uresničiti svoje ideje. In ni res, da izgubiš stik z dijaki.

“Najlepše je videti ljudi, ki imajo cilje, želje in ti jim jih pomagaš uresničiti!”

Na kaj ste v zadnjih 15 letih najbolj ponosni kot ravnateljica?

Saj vedno odgovorim enako. Ponosna sem, da smo generacijam dijakov nekaj dali. Bom nalašč izpustila tiste najboljše, čeprav smo nanje res ponosni. Ampak naše poslanstvo je, da celotni generaciji v vsej svoji raznolikosti nekaj damo. Ko to uresničimo, smo zmagali.

Če govoriva o konkretnih projektih. Kaj trenutno poteka na šoli?

Intenzivno bomo nadaljevali z našimi laboratoriji in povezovanjem z gospodarstvom. To niti slučajno ni najlažje in glavnina našega prizadevanja bo v to usmerjena. Zelo veliko se dogaja na naši šoli, tudi izven srednješolskega izobraževanja. Se pa raje s polno paro lotimo manj projektov in jih oddelamo kakovostno, kot če bi delali vse in to površno.

“Zavedam se, da je umetnost dozirati število sprememb. Te sama definiram kar na časovno enoto. Potrebujemo tudi čas, da določen stvari predelamo v svojih glavah.”

Se je včasih težko odločiti, kaj izbrati. Kje sodelovati, česa se lotiti?

Zelo težko, zato je tem bolj pomembno, da veš v katero smer greš. Cilj se včasih oblikuje drugačen, kakor je mišljen na začetku. Pomembno je, da poznaš smer in imaš okvirne cilje, potem so odločitve lažje.

Vse več je možnosti za samoizobraževanje: Danes med 16. in 18. uro bo informativno srečanje, kjer bodo lahko tisti, ki jih izobraževanje odraslih zanima dobili vse informacije, strnjene. Poleg ravnateljice, bodo kaj več povedali tudi izvajalci programov. Sicer pa so informacije tudi na voljo vsak dan v tajništvu šole, preko telefona ali elektronskih sporočil.

Kaj pa dijaki, če jih primerjamo nekoč in danes?

Razlike so, to opažajo tudi moji mlajši kolegi. In ne gre za vrednotenje boljše, slabše. Pač drugačne. In v tej drugačnosti so dijaki enostavno lahko bolj zahtevni, ker od nas pričakujejo, da smo tudi mi potem drugačni. Mi se pa verjetno, vsi odrasli, ne le učitelji, malo težje prilagajamo.

Tehnologija jim je položena v zibko. In to je dejstvo. Njihovo razmišljanje je drugačno, način razmišljanja je drugačen. Današnje generacije so izpostavljene več različnim dražljajem. Je pa zanimivo, da ne glede na omenjeno, dijaki pomembne vrednote imajo. Kaj je važno razumejo in veliko dajo na prijateljstvo, le uresničujejo ga morda na malce drugačen način kot smo ga mi v teh letih. Opažam pa, da so bolj neučakani, vse hočejo takoj. Kar je verjetno povezano s hitrostjo pridobivanja informacij in ritma življenja.

“Iz leta v leto se potrjuje, da imamo v Zasavju krasno mladino.”

Kaj pa konflikti, verjetno tudi so?

Vsako leto grem k prvim letnikom in se pogovarjamo, da bi osvojili, kaj od  njih želimo. Pričakujem, da bodo spoštovali tri besede – znanje, bonton ali komunikacija ter pripadnost šoli. Vedeti morajo, da se konflikti rešujejo postopno, da ne preskakujejo stopnic in da se o vsem lahko pogovorimo.

Želimo si biti, in verjamem, da smo, center tehnološkega izobraževanja – za mladino in odrasle.

Najbolj popularen program vaše šole.

Trenutno vsekakor pogram tehnika računalništva, takoj za njim elektrotehnik in strojni tehnik. Manj zanimanja je za poklicne programe. Je pa letos na šoli kar 30 oblikovalcev kovin in orodjarjev, kar je za takšen program res veliko. To je to, kar gospodarstvo želi in potrebuje.

Kaj pa prinaša bližnja prihodnost?

Konferenco TRii vsekakor, začeli bomo s sodelovanjem s Srednjo šolo Zagorje in skupaj delali raziskovalne naloge. Pripravljamo opremo in vsebinski zagon drugega elektrolaboratorija, Elektrolaba kot mu pravimo in v novembru bo otvoritev. Predstavili se bomo tudi na MOS-u, Speculum Artiumu …

SORODNI ČLANKI:

STPŠ – Več kot le šola. Vas zanima zakaj?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Zakaj ste v Trbovljah prekuhavali vodo? Bo ob naslednjem dežju enako?

Ukrep prekuhavanja pitne vode na območju javnega vodovoda Trbovlje je bil včeraj popoldne preklican, saj so na komunali prejeli rezultate vzorčenja vode, ki so...
X